Terdapat  beberapa pendapat yang berbeza-beza berkenaan dengan  konsep memakan  buah-buahan semasa melakukan diet SD2. Masih ada yang  mengatakan boleh  memakan buah-buahan tertentu dan tidak boleh memakan  buah-buahan yang  lain.
 Oleh yang demikian pengamal SD2 sendiri  mesti faham kenapa  sebenarnya kita tidak digalakkan untuk memakan  buah-buahan  tersebut.Walaupun kebanyakan buah-buahan adalah didalam  kategori  karbohidrat yang baik, namun begitu buah-buahan adalah makanan  yang  mengandungi kandungan gula terbanyak dibandingkan dengan semua  jenis  makanan yang lain dan ini akan menghalang penurunan berat badan  dan  pembakaran lemak.
 Didalam fasa penurunan berat badan, kabohidrat yang boleh  diambil  hanyalah diantara 20 – 35 gram sehari untuk badan kita supaya  masih  boleh membakar lemak dibadan.
 Karbohidrat didalam buah-buahan adalah  terlalu tinggi untuk tahap  yang dibenarkan ini.Mari kita lihat secara  secara terperinci kandungan  karbohidrat didalam beberapa jenis  buah-buahan sebagai contoh:
 -Jenis Buah Hidangan Kandungan Karbohidrat  (gram)
 Apple  Hijau 1 (sederhana) 9.1 g
 Apple Merah 1 (kecil) 13.1 g
 Pisang 1 (keci) 22.9 g
 Jambu (Guava) 1 (kecil) 20 g
 Oren 1 (kecil) 10.4 g
 Belimbing 1 (kecil) 10 g
 Durian 1 (ulas) 27.9 g
 Rambutan 4 – 5 (biji) 13.9 g
 Anggur 8 (biji) 16.3 g
 Betik 1 potong (kecil) 7.1 g
 Tembikai 1 potong (kecil) 6  g
 Avocado 1  (sederhana) 0.5 g
 Source: New Image –  Rapid Weight Loss  Made Easy
 Jika anda yakin bahawa buah-buahan yang  anda makan tidak melebihi 35  gram sehari seperti  memakan buah avocado,  maka anda boleh makan buah-buahan  tersebut. Jika tidak, adalah lebih  selamat jika anda tidak menyentuh  buahan-buahan tersebut untuk menjamin  bahawa anda masih boleh membakar  lemak tersimpan.
 Anda  harus bertanggungjawab sendiri tentang apa yang anda makan  dan tidak  hanya mengambil cadangan atau pendapat tertentu tanpa  memahami sebabnya  yang sebenar.Apabila anda telah faham akan konsep ini  maka anda sudah  boleh pula mengkaji akan sayur-sayuran dan banyak  manakah yang anda  boleh makan sehari. Sila lihat dan fahamkan akan  kandungan karbohidrat  sayur-sayuran dibawah dan buatlah keputusan anda  sendiri daripada  maklumat tersebut.
 Vegetables (serving size) Carbs  
 Peas, green, cooked (1 cup) 25g
 Peppers, green (1 cup)10g
 Pumpkin, cooked, mashed (1 cup)12g
 Radishes, raw (1 cup) 4g
 Spinach, cooked (1 cup) 7g
 Squash, zucchini, cooked (1 cup) 8g
 Squash, winter, acorn, cooked (1 cup) 30g
 Succotash, cooked (1 cup)  47g
 Sweet  potato, baked w/skin (large) 44g
 Tomatoes, raw (1 cup) 8g
 Turnip, cooked, mashed (1  cup) 11g

 
 
 
